svenska@widenska

En blogg för svenskämnet på Widénska gymnasiet i Västerås

Krönika

Kategori: Svenska 2


GUIDE: SKRIVA KRÖNIKA
LÄXHJÄLP.NU




MALL – SKRIVA KRÖNIKA

OM EN KRÖNIKA
En krönika är en personlig tolkning av en händelse. Viktigt i en krönika är just att den är personlig, den ska alltså innehålla krönikörens egna tankar och kommentarer. Krönikor kan skrivas ganska fritt, men vissa punkter är bra att alltid tänka på.

ATT SKRIVA
HITTA ETT BRA ÄMNE
Tänk på en händelse som de reagerat på och som väckte tankar och känslor. Det får gärna vara en händelse från din vardag, detta gör att det blir lättare att göra krönikan personlig och lokalt anknuten.
Du vet att du har hittat ett bra ämne när du märker att du hittar argument och åsikter som tar diskussionen till ett större sammanhang än den enskilda händelsen.

INLEDNING
Skriv ett inledande stycke som leder in läsaren på ämnet. Det är inte nödvändigt att du presenterar händelsen redan i ingressen, men på något sätt ska du få läsaren att förstå vilket ämne du kommer att ta upp i krönikan.

ARGUMENTERA FÖR OCH EMOT
Beskriv händelsen och vad den fick dig att tänka och känna. Ta sedan dessa tankar till ett mer generellt plan. Förklara varför du reagerat på händelsen och vad du tycker, och glöm inte att argumentera för din sak.
Du ska vara tydlig och övertygad i dina argument, men tänk också på att det kommer finnas motargument. Hitta motargumenten och bemöt dem. Varför är dessa felaktiga?

AVSLUTNING
Saker som gör en bra avslutning är:
• Anknyter till inledningen.
• Bra språkligt formulerat och gärna med finess (t.ex. ett ordspråk, en liknelse etc.)
• Framför budskapet en sista gång. 
Sida 1 av 3 www.studie-intensiven.se läxhjälp.nu


SPRÅK
En krönika är en argumenterande text, men den kan skrivas väldigt fritt. Du kan till exempel gärna använda stilistiska medel som metaforer och liknelser, men gör det bara om det hjälper dig att få fram ditt budskap.
Tänk alltid på att anpassa språket efter läsaren. Om du ska skriva en krönika i skolan ska du inte försöka imponera på läraren med krångliga formuleringar och ord, utan skriv så att du känner dig bekväm. Våga också utnyttja friheterna man har när man skriver en krönika: skriv så att det känns roligt och inspirerande. För att lyckas med detta är det viktigt att du har hittat ett bra ämne.
Läs igenom texten när du är klar för att undvika slarvfel. Låt också någon annan läsa igenom och ge tips.

CHECKLISTA
Krönikor är som sagt väldigt fria texter att skriva, så använd din fantasi och var engagerad när du skriver dem, men tänk på att du har fått med grunden, alltså skildrat och kommenterat en händelse som väckt dina känslor.
När du börjar bli färdig, kontrollera att du har:
... hittat en händelse som du reagerat på, gärna från vardagen ... skrivit en kort intresseväckande inledning
... förklarat hur och varför händelsen berört dig
... tagit frågan till ett större sammanhang
... argumenterat för din sak
... tänkt på vilka motargument som finns och bemött dem
... knutit ihop krönikan med en avslutning
... tänkt på vem som ska läsa texten och anpassat språket efter läsaren ... använt ett språk som du känner dig bekväm med
... läst igenom och kollat efter slarvfel
Kryssat i alla punkter? Då har du skrivit en grym krönika!
Sida 2 av 3 www.studie-intensiven.se läxhjälp.nu

Kommentarer


Kommentera inlägget här: